Is een boekhouder noodzakelijk of niet?

Het gebruik van een boekhoudpakket is voor iedere ondernemer aan te raden. Het neemt veel werk uit handen en voorkomt het maken van fouten. De boekhouding blijft echter lastig. Overweeg daarom of u de boekhouding zelf doet, uitbesteedt of samen met een accountant of boekhouder doet.

Zelf de boekhouding doen

De belangrijkste reden om de boekhouding te doen zonder de hulp van een boekhouder zijn de kosten. Het inschakelen van een boekhouder kost vaak al behoorlijk wat geld, maar wanneer u een accountant raadpleegt, moet u hiervoor zeker een flinke duit in het zakje doen.

De boekhouding uitbesteden

Ondernemers die de boekhouding uitbesteden, doen dit voornamelijk vanwege de tijd die zij daarmee (denken te) besparen. En hoewel een boekhoudpakket al veel werk uit handen neemt door de hoge mate van automatisering, kan een boekhouder wel voordelen bieden. Een boekhouder heeft door jarenlange ervaring vaak goede adviezen met betrekking tot fiscale voordelen. Verder is een boekhouder (als het goed is) op de hoogte van de steeds veranderende belastingregels en weet hij/zij om te gaan met lastige fiscale situaties.

Samenwerken met uw accountant of boekhouder

Wanneer u als ondernemer wel de controle van een accountant of boekhouder wilt, maar niet de volledige kosten, is online samenwerken een uitkomst. Met de meeste boekhoudprogramma’s kunt u samenwerken met uw accountant of boekhouder. U doet de boekhouding bijvoorbeeld in een speciale boekhoudomgeving van de accountant of boekhouder of u geeft hem of haar toegang tot uw account om dit te controleren en waar nodig verbeteren.

Kies het juiste boekhoudpakket

Bij de keuze voor het juiste boekhoudpakket is het aan te raden om rekening te houden met bovenstaande zaken. Bepaal voor de keuze van een (nieuw) boekhoudpakket of u gebruik wilt maken van een accountant of boekhouder en welke kosten u hiervoor over hebt.

Meer over boekhoudpakketten vergelijken

Lees ook onze andere blogs over het kiezen van het juiste boekhoudpakket of bekijk de Top 3 beste boekhoudpakketten.