Veilig online boekhouden

Het aantal aanbieders van online boekhoudsoftware is de laatste jaren snel gegroeid. Dat biedt voordelen voor ondernemers, omdat zij makkelijk zelf de boekhouding kunnen doen en hiermee tijd en kosten besparen. Het roept echter ook vragen op: hoe veilig is online boekhouden eigenlijk?

De voordelen van boekhouden in de cloud

Online boekhouden biedt vele voordelen. Zo is uw boekhouding altijd en overal bereikbaar. U heeft alleen een internetverbinding en een device nodig. Daarnaast automatiseert u een online boekhouding eenvoudig door deze te koppelen aan uw bank, webshop, betaalmiddelen en incassobureau. Ook bieden veel boekhoudpakketten de mogelijkheid om vanuit de boekhouding de btw-aangifte te versturen.

De veiligheid van een online boekhoudpakket

De cloud is voor veel mensen nieuw, onbekend en enigszins beangstigend. Maar eigenlijk is een online boekhouding veel veiliger dan een boekhouding die alleen offline beschikbaar is vanaf uw eigen computer. De kans op schade door bijvoorbeeld brand of wateroverlast is dan namelijk veel groter. Bovendien is het maken van een back-up veel ingewikkelder en tijdrovender wanneer u dit zelf moet doen. Daarnaast bestaat de kans dat u dit vergeet of nalaat en als er dan wat misgaat, is (een groot deel van) uw boekhouding verloren.

Is mijn boekhouding veilig?

Als u gebruikmaakt van een online boekhoudpakket mag u ervan uitgaan dat de software goed beveiligd is. Dit is immers ook in het belang van de leverancier zelf. Vaak hebben aanbieders van online boekhoudpakketten ook een overzicht van de veiligheidsmaatregelen die zij getroffen hebben.

Keurmerk Zeker Online

In 2013 is het Keurmerk Zeker Online in het leven geroepen. Een keurmerk voor online boekhoud- en administratiesoftware. Het keurmerk zou ondernemers een indicatie moeten geven van de veiligheid van een boekhoudpakket. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het keurmerk ontwikkeld is door één of meerdere aanbieders van boekhoudpakketten zelf. Daarnaast moeten leveranciers van boekhoudsoftware een flink bedrag betalen om het Zeker Online Keurmerk te mogen dragen. Dit trekt de betrouwbaarheid van het keurmerk natuurlijk wel in twijfel.

Een boekhoudpakket dat het keurmerk niet draagt, is dan ook zeker niet onveilig.

Vergelijk boekhoudpakketten

Bent u op zoek naar een (nieuw) boekhoudpakket? Bekijk dan wat de aanbieder van het pakket doet aan de veiligheid van de software en uw gegevens.

Meer over boekhoudpakketten vergelijken

Lees ook onze andere blogs over het kiezen van het juiste boekhoudpakket of bekijk de Top 3 beste boekhoudpakketten.